Overslaan en naar de inhoud gaan

3. Mijn plaats op de wachtlijst

Je hebt alle voorwaarden gelezen. Je bent naar ons kantoor gekomen en je bent ingeschreven. 

Opgelet: op 1 januari 2020 veranderde de Vlaamse Overheid enkele voorrangsregels.
Daardoor kan je plaats op de wachtlijst veranderd zijn. 

De wachtlijst verandert elke dag

De wachtlijst is voortdurend in beweging! Jouw plaats kan dagelijks wijzigen: er komen inschrijvingen bij en Eigen Haard doet nieuwe verhuringen.
Je kunt zowel vooruit als achteruit gaan op de wachtlijst. Hoe kan dat?
 

 1. Uitbreiding woonkeuze:  als kandidaat-huurder kan je op elk moment je aanvraag wijzigen. Iemand die eerder dan jij ingeschreven was, en zijn keuze wijzigt naar woninggroepen waar je ook voor ingeschreven bent, komt dus voor jou te staan op de wachtlijst.

   
 2. Voorrangsregels: het wettelijk toewijssysteem houdt achtereenvolgens rekening met
  • de rationele bezetting (grootte van de woonst ten opzichte van de grootte van het gezin)
    
  • een aantal absolute voorrangsregels (onder andere voorrang huurder Eigen Haard van wie de woning te groot of te klein geworden is volgens het aantal gezinsleden)
    
  • de optionele voorrangsregels (voorrang volgens de officiële woonplaats in de voorbije jaren)
    
  • de datum van de aanvraag (inschrijvingsdatum)

    
 3. Renovaties: Eigen Haard heeft een aantal verouderde woningen. Wanneer die gerenoveerd worden, moet Eigen Haard de huurder van zo een woning voor nemen op kandidaten die eerder ingeschreven waren.
   

Klik hier om je plaats op de wachtlijst op te vragen.

 

 • Hoelang je nog moet wachten tot je aan de beurt bent, kunnen we niet zeggen.
   
 • Na je inschrijving kom je op de wachtlijst voor verschillende woningtypes. Waar je wilt wonen en de grootte van je gezin bepalen deze woningtypes.
   
 • Nu maak je een wachttijd door tot je een woning van jouw keuze kunt huren. Je schuift omhoog op de wachtlijst als we een woning gelijkaardig aan jouw keuze verhuren en als er geen voorrang is voor andere kandidaten.
   
 • Zodra je bovenaan de wachtlijst staat, nodigen we je uit om de woning te komen bekijken.

 • Het is heel belangrijk dat je ons laat weten als je verhuist naar een ander adres. Alleen zo komt onze briefwisseling voor een actualisatie of aanbod goed bij jou terecht.
   
 • Je verwittigt ons binnen de maand, nadat je adres officieel veranderd is. Dat wil zeggen dat de wijkagent de verhuizing heeft bevestigd en je bent langs geweest op het gemeentehuis om je identiteitskaart en andere documenten te laten aanpassen.
   
 • Ook een wijziging in jouw inkomen of gezinssamenstelling geef je zo snel mogelijk door.

Van Wonen-Vlaanderen

 • Sta je al vier jaar of langer op de wachtlijst voor een sociale woning en huur je ondertussen een private huurwoning? Dan kan je misschien maandelijks een huurpremie krijgen.
   
 • Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen en het bedrag van de huurpremie verschilt in elke situatie. Meer informatie lees je op de website van Wonen-Vlaanderen.
   
 • Het agentschap Wonen-Vlaanderen stuurt je automatisch een gepersonaliseerd aanvraagformulier op, als je in aanmerking komt voor de premie. Het baseert zich daarvoor op gegevens van onze en andere huisvestingsmaatschappijen over de wachttijd en jouw inkomen. Laat ons dus zeker elke wijziging in je adres of gezinsinkomen meteen weten.
   
 • Pas op! Als je een aanbod van een sociale woning weigert, kan het Agentschap inspectie RWO de huurpremie schrappen! Weigering kan het verlies van de huurpremie betekenen.
   
 • Ben je niet akkoord? Dan kan je een klacht indienen met een aangetekende brief bij het Agentschap inspectie Wonen Vlaanderen, Havenlaan 88 bus 22, 1000 Brussel.
   

Avelgem

Sta je al minstens een jaar op de wachtlijst voor een sociale woning en woon je in Groot-Avelgem, dan kan je een gemeentelijke huurpremie aanvragen.  Er zijn wel een aantal voorwaarden. Meer informatie vraag je best in het Sociaal huis van Avelgem:

Sociaal huis
Leopoldstraat 66, 8580 Avelgem
Telefoon: 056 65 07 70
Mail: sociaalhuis@avelgem.be
Website: https://www.avelgem.be/